vitamina dominicana
Vitamina Dominicana - Monika a Honza

KDO JSOU VITAMINADOMINICANA?

Monika a Honza - pár českých cestovatelů...

Žijeme na severu Dominikánské republiky, ve městě Puerto Plata. Pracujeme zde, podnikáme zde a jezdí za námi čeští cestovatelé, aby díky nám poznávali krásy Dominikánské republiky. Tento projekt je pro nás především koníčkem, děláme ho srdcem a dělá radost nejen nám, ale i stovkám cestovatelů, kterým jsme pomohli.

Tvoříme vzdělávací kanál o Dominikánské republice, pomáháme s plánováním, předáváme tipy na zajímavá místa a propojujeme cestovatele s místními. Nabízíme ubytování v soukromí u nás doma, nebo u našich přátel.

Ostrov máme důkladně procestovaný a díky tomu, že žijeme mezi Dominikánci jsou naší specialitou neturistická místa a zážitky...

Od ostatních se lišíme tak, že jsme sice Češi žijící v Dominikánské republice, ale žijeme mezi místními a ne v turistické bublině!

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA BEZ CESTOVKY

Ukazujeme cestovatelům, že to zvládnou sami..

Denně dáváme naše zážitky a tipy na zajímává místa na náš Instagram a Facebooku. Na našem Youtube kanálu a tomto webu najdete návody na výlety po vlastní ose. Snažíme se nabídnout podporu cestovatelům, pro které může být procestování ostrova Hispaniola složité, například pro jazykovou bariéru.

Bydlíme přímo ve městě Puerto Plata, které samo o sobě vyžaduje na návštěvu minimálně 3 dny. Zajet si lanovkou na horu a projít národní park. Vidět centrum a navšívit rumárny a doutníkárny. Pořádně se napráskat dominikánským jídlem a poznat všechny pláže v okolí... Mrkněte do našeho průvodce po Puerto Plata a okolí.

Běžně pomáháme cestovatelům se sestavením itineráře, půjčením auta a propojením s ověřenými kontakty naskrz celý ostrov. Když to dělá radost nám, rádi se o to podělíme..

INFORMACE O DOMINIKÁNSKÉ REPUBLICE - ČASTO KLADENÉ DOTAZY

Dominikánská republika co je potřeba? Dominikánská republika overstay. Dominikánská republika překročení turistického víza.

Pro vstup do Dominikánské republiky potřebujete pas platný minimálně po dobu 6 měsíců od plánovaného data odletu, vyplněný vstupní formulář tzv. e-ticket POUZE NA OFICIÁLNÍM VLÁDNÍM WEBU. V případě, že letíte jednosměrným letem, tj. bez zpáteční letenky, může po vás letecká společnost a imigrační kontrola na letišti vyžadovat doklad a deklaraci odjezdu ze země. Pokud nemáte jistý termín letu, doporučujeme použít některou ze služeb, jako třeba onwardticket.

Dominikánská republika kde je? Dominikánská republika je v EU? Dominikánská republika mapa.

Je Dominikánská republika v Evropské unii? Kde je Dominikánská republika?

Ne, Dominikánská republika není členem Evropské unii. Tato karibská země se nachází na ostrově Hispaniola, který sdílí s Haiti, a leží mezi Karibským mořem a Atlantským oceánem. I když je Dominikánská republika geograficky daleko od Evropy, má s některými evropskými zeměmi silné historické a kulturní vazby, zejména se Španělskem. Navzdory tomu ale není součástí politických a ekonomických struktur EU. Dominikánská republika je oblíbenou turistickou destinací známou svými nádhernými plážemi, pestrým kulturou a přátelskými lidmi, což z ní dělá skvělé místo pro návštěvu mimo rámec evropského kontinentu. Mapa Dominikánské republiky k nahlédnutí.

FAQ image

Dominikánská republika boty do vody

Potřebuji speciální boty do vody v Dominikánské republice? Ano, určitě! Když se vydáte do Dominikánské republiky, boty do vody se mohou hodit. Moře je plné korálů a ostrých kamenů, které mohou být na bosé nohy nebezpečné. A když budete chtít prozkoumávat útesy nebo se vydáte na šnorchlování, tyhle boty vám poskytnou ochranu i lepší stabilitu na kluzkém povrchu. Navíc se dají najít ve spoustě stylů, takže si určitě vyberete. Krátce řečeno, s botami do vody si užijete dovolenou víc a bez obav! Boty se zde dají koupit ve většině obchodních domů kolem 250 pesos za pár.

Dominikánská republika dovolená. Letenky Dominikánská republika. Dominikánská republika zájezd.

Dominikánská republika, perla Karibiku, nabízí ideální únik z každodenního shonu do ráje na zemi. Ať už hledáte letenky do této exotické destinace, chcete si zorganizovat celý zájezd, nebo jen sníte o nezapomenutelné dovolené, vybrali jste si dobře. Se zájezdy vám sice nepomůžeme, ale za to umíme poradit o neturistických a cestovatelských zážitcích. Pro představu mkrněte na náš instagram, kam dáváme denně tipy a zážitky. Pokud hledáte letenky k nám do Puerto Plata (letiště POP), doporučejeme vám mrknout na lety se Swiss a Condor. Se zmíněnými společnostmi se cena letenky do Dominikánské republiky, resp. na letiště POP se začátkem roku 2024 pohybují kolem 20.000 Kč za zpáteční let, vč. jednoho kufru do 23 kg.

Dominikánská republika ceny. Dominikánská republika dýška. Dominikánská republika cena letenky.

Ceny v Dominikánské republice a Průvodce Spropitným

Dominikánská republika je destinací, která nabízí nejen neopakovatelné zážitky z dovolené, ale také různorodost v cenách služeb a zboží, které se mohou výrazně lišit v závislosti na lokalitě a typu zařízení. Od luxusních resortů po místní trhy, ceny se pohybují širokým spektrem, čímž umožňují návštěvníkům přizpůsobit svůj pobyt osobním preferencím a rozpočtu.

Místní restaurace nabízejí obědy a večeře za velmi přijatelné ceny, kde průměrná cena za hlavní chod se pohybuje kolem 200-400 dominikánských pesos (4-8 USD).

Turistická zařízení a resorty mohou mít ceny vyšší, kde oběd nebo večeře může stát od 500 pesos a výše (10 USD+), v závislosti na exkluzivitě místa.

Ceny potravin v supermarketech jsou srovnatelné s cenami v USA nebo Evropě, ale místní produkty, jako jsou tropické ovoce, zelenina a mořské plody, jsou často levnější.

Hostely nabízejí pokoje za ceny začínající na 500-1000 pesos na noc (10-20 USD).

Střední třída a resorty mohou stát 3000-6000 pesos na noc (60-120 USD) v závislosti na sezóně a poskytovaných službách.

Luxusní ubytování a all-inclusive resorty mají ceny od 10,000 pesos na noc a výše (200 USD+).

Místní doprava (autobusy, "guaguas") je velmi cenově dostupná, s jízdným od 20 pesos (méně než 1 USD). Meziměstské autobusy mají jízdné kolem 500 pesos . Taxi služby a pronájem aut nabízejí větší pohodlí, ale jsou dražší, kde cena závisí na vzdálenosti a dohodě.

V retstauracích je jpropitné ve výši 10-15% z účtu běžné, pokud už není zahrnuto v účtu. Poznáte to podle toho, že podnik účtuje ITBIS (kombinovaná daň 28%). Hledejte v jídelníčku informaci zdali PRECIO INCLUYE IMPUESTOS.

Lety se Swiss a Condor prodávají letenky do Dominikánské republiky, resp. na letiště POP kolem 20.000 Kč za zpáteční let, vč. jednoho kufru do 23 kg.

Dominikánská republika kdy jet? Dominikánská republika období dešťů.

Hlavní turistická sezóna je v zimě, proč se dozvíte v sekci Počasí Dominikánská republika, ale my tu máme nejraději podzim. Moře je stále nahřáté z léta, ale teploty nejsou tak vysoké.

Pokud se ptáte, kdy je nejlepší navštívit Dominikánskou republiku, můžete si vybrat mezi různými obdobími, ačkoli hlavní turistická sezóna je v zimě. Zimní měsíce přitahují mnoho turistů z chladnějších koutů světa, kteří chtějí uniknout mrazivým teplotám a užít si tepla a slunce na nádherných plážích.

Nebojte se navštívit Dominikánskou republiku i na podzim nebo na jaře. Tato období nabízejí několik výhod. Za prvé, v těchto měsících je menší turistický ruch, což znamená, že si můžete užít klidnější a autentičtější atmosféru. Navíc vám to poskytne příležitost poznat více o místní kultuře a tradicích.

Další výhodou je, že období dešťů zde není tak markantní jako v některých jiných tropických destinacích. Respektive de facto ani neexistuje. Narozdíl od Asie se zde nesetkáte s monzunovými dešti, ale samozřejmě platí, že některé měsíce prší více, jindy méně. Pokud se objeví dešťová přeháňka, nebojte se. Zpravidla trvá jen krátce a brzy se znovu vykáže slunce, aby vám umožnilo pokračovat ve vašem dobrodružství.

Můžete se těšit na osvěžující spršku, která příjemně ochladí vzduch a přinese úlevu od letních teplot.Kdykoli se rozhodnete cestovat do Dominikánské republiky, můžete si být jisti, že vás čeká úchvatná krása karibského ráje.

Od bílých písečných pláží po zelené hory a pralesy – toto místo má mnoho kouzel, která vás okouzlí bez ohledu na roční období.Takže pokud se ptáte "Dominikánská republika - kdy jet?", nebojte se vyrazit na cestu na podzim nebo na jaře. Zažijete méně turistické shonu, unikátní atmosféru a nádherné počasí, které vás zcela uchvátí. Stačí jen si připravit plavky, sluneční brýle a dobrou náladu - a váš pobyt na Dominikánské republice se stane nezapomenutelným dobrodružstvím!

Dominikánská republika s batohem. Dominikánská republika bez ck.

Dominikánská republika bez cestovky je naše heslo! A s batohem je to samozřejmě ještě lepší zážitek. Místní dopravní síť autobusů dovoluje relativně pohodlně projet ostrov na vlastní pěst, s batohem a bez auta. Našim návštěvám doporučujeme procestovávat při touze po dobrodružství horské vnitrozemní regiony Dominikánské regiony a méně turistická místa. Pro více informací mrkněte na náš facebook, nebo instagram, kde máme spoustu informací o neturistických místech.

Dominikánská republika s dětmi.

Měli jsme u nás cestovatele dokonce i s 11 měsíčním miminkem. Běžně nás navštěvují dobrodružné rodiny, kterým pomůžeme půjčit auto a nasměrujeme je za poznáním nejkrásnějších míst ostrova. Ze začátku jsme měli z kombinace cestování a děti strach, ale realita nám ukázala, že naprosto zbytečně. Veškeré nutnosti pro menší děti se zde dají sehnat v obchodech a lékárnách a pokud by došlo na nějaké zdravotní problémy, jsme naučení s našimi hosty vyrazit na nejlepší místní kliniku a pomoci.

Dominikánská republika aktuální situace. Dominikánská republika vs haiti. Dominikánská republika bezpečnost.

Aktuální vztahy Dominikánské republiky a Haiti jsou na bodu mrazu a Haitani mají velmi svázané možnosti jak legálně přejít hranice. Bipolární vztahy těchto dvou sousedních zemí jsou zde velkým tématem. Vzájemná nevraživost je daná nejen historicky, ale i z titulu toho, že zde žije veklé množství ilegálních přistěhovalců, kteří převážně pracují na stavbách, přičemž se nedopouštějí žádné vyšší kriminality, ale za to si s sebou dovezli odlišný způsob života. Náboženství voodoo a podobné zvláštnosti.

Cestovatel nemá prakticky šanci narazit na problémy pramenící ze špatných mezinárodních vztahů těchto dvou zemí a místní proti haitské nálady. Zároveň má cestovatel při dodržení základních bezpečnostních pravidel a opatření minimální šanci stát se oběti kriminality. Dominikánská republika je poměrně bezpečná země, ale stejně jako všude na světě existuje drobná kriminalita. Ve velkých městěch doporučujeme vyhýbat se chudinským čtvrtím a nenosit viditelně drahé šperky, neukazovat velké obnosy v hotovosti na veřejnosti apod. V Santo Domingu pozor na kriminalitu z motorek. Pokud kolem sebe slyšíte motorku, která přidala plyn, schovte telefon do kapsy...

Ulice jsou zde zejména v turistických oblastech neustále hlídané několik druhy policie, vč. policie turistické. Nemusíte mít tedy strach, že by vám hrozilo větší nebezpečí, než kdekoliv na světě.

Dominikánská republika a drogy.

Dominikánskou republiku tíží pověst tranzitní země ve světovém narko průmyslu. Drogové záchyty na letištích a přístavech jsou velké a časté. Díky tomu zde poměrně kvalitně funguje proti drogová policie, která provádí kontroly a razie. Toto se vás jako cestovatele na dovolené netýká, ale je poměrně pravděpodobné, že vám někdo na ulici nabídne drogy ke koupi. Naše doporučení je tyto nabídky ignorovat, protože místní zákonná úprava vnímá naprosto stejně lehké drohy a tvrdé drogy. Proto i držení marihuany vás může dostat do velkých problémů, které řešit nechcete. Stejně jsou zde vnímány produkty z konopí, tedy i CBD. Zvažte dovoz takových produktů do Dominikánské republiky.

UBYTOVÁNÍ PUERTO PLATA

KDO BY NECHTĚL BYDLET U MÍSTNÍCH... ČECHŮ!

Provozujeme malé ubytování v soukromí ve stylu AirBnB.

Většina cestovatelů k nám ale jezdí proto, aby s námi mohli na chvilku zažít dominikánskou realitu.

Abychom je vzali na neturistická místa a poznali skrz nás život v Dominikánské republice. Na pláž je to od nás pěšky kousek a do města se od nás dostanete nejlépe na motoconchu v rámci pár minut.

Spíše za námi jezdí cestovatelé zvyklí na zvířátka, protože doma máme dvě domácí kočky (obě původně z ulice), dva pejsky (taky z ulice) a 6 venkovnich koček myšilovek... Všichni jsou mazliví a socializovaní.

Pitná voda, kafe a něco v lednici je u nás pořád. Pokud dojde na nejhorší a dostaví se hlad, něco uvaříme, nebo si objednáme třeba pizzu... Místní restarurace máme taky zmáklé, tak víme kam vás poslat.

Pro naše hosty máme k dispozici 3 pokoje. Modrý pokoj se samostatnou koupelnou a růžový a žlutý pokoj, které spolu koupelnu sdílí.

V pokojích se sdílenou koupelnou nikdy nemícháme cestovatelské skupiny, takže nikdy nesdílíte koupelnu s někým cizím. V každém pokoji je klimatizace, větrák, manželská postel a budete mít připravené čerstvé ručníky.

MODRÝ POKOJ

2 OSOBY

65$ | NOC

RŮŽOVÝ POKOJ

2 OSOBY

65$ | NOC

ŽLUTÝ POKOJ

2 OSOBY

65$ | NOC

2 POKOJE

4 OSOBY

95$ | NOC

TIPY NA VÝLETY PUERTO PLATA

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA BEZ CESTOVKY

Sever Dominikánské republiky má vše!

Pláže, řeky, vodopády, hory, hluboké tropické lesy, kulturu, jídlo...

Nebyl by problém strávit měsíc jen výletováním po okolí. Jelikož se nás na tipy ptá skoro každý, sestavili jsme průvodce po Severním pobřeží.

Najdete v něm všechny oblíbené výlety a návod, jak to zládnout po vlastní ose, bez cestovky a agentury.

lanovka puerto plata
půjčení auta puerto plata

PŮJČOVNA AUT PUERTO PLATA

PĚŠKY SE TO DÁ TAKY... ALE JE TO PRUDA!

Půjčení auta Dominikánská republika s pojištěním.

Spolupracujeme s místními a rádi vám dohodíme přímo auto, nebo motorku od našich kamarádů.

Náš kamarád vlastní pár Sorent a půjčuje je za 2500 pesos na den. Všechny mají automatickou převodovku, fungují a jezdí na benzín. Všechny půjčujeme s plným pojištěním, takže nemusíte mít strach, že budete řešit škrábance.

Budete s sebou potřebovat pas, peníze a doporučujeme si pro jistotu v ČR udělat mezinárodní řidičák. Řízení tady je kapitola sama o sobě.

Pokud nevíte, kam vlastně autem jet, tak se nás optejte, rádi pomůžeme s itinerářem.

Chcete půjčit auto s plným pojištěním? Zprostředkujeme na wa: +1 (849) 434 1187